En liten nyhetsoppdatering fra Chime om hendelser og aktiviteter i 2020

Som dere vet, er grise-gründerprogrammet ryggraden i all virksomheten drevet av Chime Uganda. Programmet går kort fortalt ut på at en kvinne får låne en gris, og slik blir en grise-gründer. Den lånte grisen betales dobbelt tilbake, med to grisunger – en for lånet og en som renter. Kvinnen beholder grisemoren. Den ene grisungen går så videre til en ny kvinne. Den andre går tilbake til Chime for å sikre inntekt til videre arbeid og administrasjon i Uganda. Grise-programmet og griseavl gjør at kvinnene kan betale skolepenger for barna, og andre nødvendigheter, ikke minst betale for legehjelp.

Grise-programmet har fungert etter intensjonene i mer enn 10 år, og har hittil skapt over 9000 kvinnelige gründere på landsbygda i Uganda. Programmet går sin gode gang, men i disse koronatider har vi valgt ikke å starte opp i nye landsbyer, men heller la grisungene som skal videre til nye kvinner gå ut i samme landsby. Slik slipper vi å samle mange mennesker til kurs og undervisning, og vi sparer mye transportkostnader i en ellers veldig vanskelig tid.

Les mer om griseprogrammet vårt nedenfor.

NØDHJELP – koronakrise også i Uganda 😷

I det siste har det gått med en del midler og arbeid til nødhjelp. Vi har delt ut maismel til noen av de aller verst stilte som sultet. Maismel kan kokes til suppe/grøt. Samtidig har vi delt ut litt sette-frø til å plante nå når regntiden er der, siden mange mennesker i sin nød har spist opp såkornene de hadde. Denne vanskelige situasjonen skyldes at veldig mange unge familier fra byene flyttet hjem til landsbyene igjen da koronakrisen kom. Dette ble en altfor stor belastning både for kvinnene og for landsbyene, og folk sulter.

 

VI BYGGER GRISEFARM! 🐖

Siden høsten 2019 har vi arbeidet med å etablere vår egen grisefarm, og nå står den snart ferdig! Farmen vil ta inn tilbakebetalings-griser og fôre dem opp, for så å selge dem videre. Slik vil grisefarmen bidra til ytterligere styrking av bærekraften i griseprogrammet, og sikre kontinuitet og uavhengighet. Det økonomiske utbyttet vil gi lønn til våre ansatte, samt midler til administrasjon og overskudd til å fortsette virksomheten.

Den ferdig utbygde grisefarmen kan huse totalt 420 griser – dvs. det blir 84 grisebinger med plass til fem griser i hver, evt. til en grisemor med unger. Så snart første byggetrinn var ferdig, hentet vi inn noen tilbakebetalingsgriser og kjøpte inn et par sugger og råner av god avl. Vi har prioritert å få produksjonen i gang slik at vi kunne få inntekter så fort som mulig, før hele grisefarmen var ferdig utbygget. Pr i dag har vi ca. 50 dyr der, og av disse er mange drektige sugger. Vi manglet imidlertid midler for å kunne fullføre byggingen av farmen, og besluttet derfor å ta opp et lån for å ferdigstille prosjektet. Lånet vil bli tilbakebetalt av inntektene fra grisefarmen.

Vi ser allerede nå at grisefarmen blir en solid bærebjelke i Chime Uganda. Både byggingen og driften av farmen gir mange unge mennesker arbeid, og prosjektet gir entusiasme og håp for våre lokale partnere. Selv om grise-programmet står på egne ben og er bærekraftig i dag, vil grisefarmen bidra til å gjøre det enda bedre, og dermed mindre avhengig av oss i Norge.

 

VI BYGGER YRKESSKOLE! 👩‍🎓

Det er stor arbeidsledighet i Uganda, spesielt blant de unge. Landet har hatt stor befolkningsvekst samtidig som de har blitt rammet hardt av AIDS-epidemien, og har derfor en svært ung befolkning. Ifølge Wikipedia er kun 10 % av befolkningen over 45 år, og nær 50 % er under 15 år. Dette gjør det svært vanskelig å finne arbeid. Vi kom derfor på ideen om å etablere et skole-/utdanningstilbud som kan gi de unge faglig skolering og dermed bedre mulighet til arbeid, eller til å etablere egen virksomhet. Altså en yrkesskole.

Vi har kjøpt en egnet tomt (tre mål) like i nærheten av barneskolen vår i Butiki. Planlegging og forberedelser pågår, og i skrivende stund er grunnarbeidet godt i gang. Planen er å utvide skolen med nye linjer og fagretninger etter hvert som etablerte linjer har oppnådd god kvalitet og er selvgående. Chime Uganda er ansvarlig for innhold og drift av skolen, i dialog med oss i Norge. Vi håper å kunne starte med undervisning allerede i 2021.
Skolen skal også benyttes til voksenopplæring og kursing.

 

MIKROBANK 💸

Vi har i år søkt midler fra næringslivet til å starte opp med mikrolån for fattige kvinner og vi har gode utsikter til samarbeid med en sosial entreprenør. Om vi får midler vil vi drifte dette etter samme prinsipp som griseprogrammet, men da fortrinnsvis med frø og frøplanter som lån og tilbakebetaling.

MER INFO OM CHIME SITT VELFUNGERENDE GRISEPROGRAM

Én gris hjelper i gjennomsnitt en kvinne og fem barn ut av ekstrem fattigdom. Chime kjøper inn grisene, vaksinerer dem og transporterer dem til kvinnene. Kvinnene som har fått gris må danne grupper på 4-8 damer, som er solidarisk ansvarlig for grisene. Om en gris stryker med, er resten av gruppen forpliktet til å hjelpe til med å skaffe en ny gris. Denne solidariske ansvarligheten bidrar også til at grisene blir godt stelt og passet godt på. Gris ble valgt fordi de gir store kull, de er lette å stelle, og kjøttet er lett omsettelig på markedet. Uganda er et svært frodig land, og det er forholdsvis lett å dyrke mat til grisene.

 

Beskrivelse av programmets sosiale avkastning både i forhold til mottaker og samfunn 📈

Griseprogrammet har forbedret hele samfunnet i landsbyene. Håpet og gleden over å få en sjanse gjør at kvinnene jobber sammen og hjelper hverandre oppover og fremover. Kvinner som ikke har hage eller land til å ha grisebingen på, får ofte sette grisen sin hos kvinner som har land. Kvinnene som eier gris får lettere lån fra banker, med pant i grisen, for å kjøpe såkorn og lignende. Dette er av stor betydning, og gir kvinnene et ytterligere styrket grunnlag til å bedre livssituasjonen for seg og sin familie. Grisebøndene hjelper også hverandre med lån, gjennom spare- og lånegrupper som de selv etablerer, med veiledning fra Chime. I de familiene hvor grisene har begynt å produsere (få grisunger), ser vi en betydelig økning i antall barn som får gå på skole.

 

Vi ser altså at grise-programmet

  • Skaper mye glede både i Uganda og Norge! Håp tennes.

  • Bidrar sterkt til myndiggjøring (empowering) av kvinner, dvs. til økt medbestemmelse over egne liv, og gjør at kvinner kan forsørge familien sin.

  • Gir inntekt som muliggjør innkjøp av medisiner og nødvendige og viktige varer som salt, sukker og såpe.

  • Gir kvinnene mulighet til å få små raske lån fra andre banker, med pant i grisen. F.eks. til å dyrke grønnsaker for salg på markedet, eller starte annen næringsvirksomhet.

  • Gir et sterkt samhold i kvinnegruppene; de samarbeider, hjelper hverandre, utveksler erfaring og har intern sunn konkurranse om å være den beste gründeren. Kvinnene har også etablert egne spare-, låne- og selvforsikringsgrupper.

  • Gjør det mulig for mødre å bli hjemme med egne barn. Stor arbeidsledighet og fattigdom fører til at mange unge mødre drar til hovedstaden Kampala for å skaffe jobb, så de kan fø barna sine. Ofte havner de unge arbeidssøkende kvinnene i prostitusjon. Uten prevensjon blir de lett gravide, og blir også spredere av HIV og aids

  • Gir gjødsel og økt fertilitet til åkrene.

  • Gir økt skolegang og utdanning for mange flere barn og unge! Inntektene gjør det mulig å betale skolepenger for barna. Vi ser også at mange mødre gir eldre barn i familien en egen grisunge som de kan avle videre på. Slik tjener ungdommen selv penger til skolegang, samtidig som de lærer litt om det å drive business. Utdannelse og informasjon gjør at de unge kvinnene selv velger når de vil ha barn og hvor mange barn de vil ha.

I tillegg til opplæringen knyttet til selve griseavl-driften, driver Chime utstrakt kurs- og opplæringsvirksomhet for voksne, i særlig grad knyttet til helse og sosiale forhold (hygiene, familieplanlegging, ernæring, menneskerettigheter). På Chime-skolen i Butiki er det også et eget helseprogram for skoleelever.

 

Gjennom helseklinikken i Butiki driver vi bl.a. med

  • Vaksinering. Vi er forpliktet til å stille klinikken vår til disposisjon for myndighetenes vaksineprogram.

  • Svangerskapskontroll og derigjennom livredning.

  • Testing og forebygging av HIV og aids.

  • Behandling av akutt og livstruende malaria og diaré. De minste barna er spesielt sårbare her. 

 

ANDRE AKTIVITETER SOM HAR KOMMET TIL I KJØLVANNET AV GRISEPROGRAMMET OG KVINNEGRUPPE-ORGANISERINGEN

Voksenopplæring med arbeidsrettede tiltak 👩‍🏫

Flere hundre unge mennesker har fått opplæring innen søm, arts & craft, produksjon av sanitærbind (pads), murstein-produksjon og ovnsbygging (stove-prosjektet). De fleste av disse har i ettertid fått inntektsgivende arbeid, eller driver sitt eget lille firma med salg av det de produserer.

Pad-prosjektet 👩

Ved å lage sanitærbind til kvinner som enkelt kan vaskes og gjenbrukes, gir man kvinner frihet til å delta i arbeidslivet og annet arbeid i mye større grad enn i dag. Dette hjelper også jentene så de ikke så lett dropper ut av skolen, slik de ofte gjør når de ikke har sanitærbind. En del damer har gjort pad-syingen til sin egen business, de syr og selger pads. Dette prosjektet ble en stor suksess, men for å videreføre pad-prosjektet/opplæringen kreves flere øremerkede midler.

Stove-prosjektet 🔥

De fleste kvinnene i Uganda lager varm mat inne i hyttene sine over åpen flamme tre ganger daglig. Dette skjer i et tettest mulig rom, for at ikke veden skal brenne opp for fort. Rommet fylles dermed med svært helseskadelig røyk, som inhaleres av både barn og voksne, og som fører til alvorlige lungesykdommer og ofte tidlig død. Ved å lære kvinnene å bygge ovner med skorstein, kan de holde røyken ute av hytta. I tillegg brukes mindre brensel på matlagingen. Våre undersøkelser før og etter byggingen viste at den enkle ovn-typen reduserte brensel-forbruket med 60 %, dvs. 60 % mindre utslipp til atmosfæren, og regnskogen spares for hogst. I tillegg til store helsegevinster sparer kvinnene samtidig svært mye tid ved å koke på ovner framfor bål; tid som de kan brukes til annet arbeid. Om vi får midler til ovnsbygging, er det en enkel sak for Chime å ta opp igjen/videreføre dette prosjektet.

 

OM CHIME

Chime er en ideell, frivillig organisasjon som har som formål å gi hjelp til selvhjelp for ekstremt fattige kvinner, primært gjennom griseavl og gründervirksomhet. Chime ble stiftet og registrert i Brønnøysundregistrene i 2009, av Jenfrid Stellberg. Foreningsleder Jenfrid er utdannet Cand.Scient innen biologi ved UiB, og har selv vært gründer hele livet. Chime har som målsetting å hjelpe folk ut av fattigdom og analfabetisme. Opplysning og utdannelse er helt sentralt som grunnlag for å skape inntektsmuligheter, og vi ser at når kvinner får inntekt, sender de barna sine på skole.

Vårt mål er at prosjektene våre skal være selvgående etter at de er satt i drift, dvs. stå på egne ben økonomisk, og at det skal tjenes penger på det vi involverer oss i. Inntektene skal gå til videreutvikling av prosjekter, og til nødvendige administrasjons- og lønnskostnader i Uganda. Chime skal primært skape gründere, skaffe arbeidsplasser og inntekter til folk, og bidra til utvikling i landsbyene.  

Chime Norge

I Norge består Chime av et styre med 3 personer og et nettverk på rundt 10 frivillige hjelpere. Chime Norge har som hovedoppgave å skaffe penger til prosjektene i Uganda, samt legge strategi og følge opp arbeidet som utføres. Dette innebærer prosjektledelse og fysiske besøk i Uganda. I Norge er det ingen administrasjonskostnader; all innsats er basert på frivillig arbeid, og alle midlene som blir gitt til Chime blir uavkortet sendt til Uganda. Vi i Chime Norge betaler selvsagt også privat for turene våre til Uganda, og oppholdet der.

Chime Uganda

Chime i Uganda ledes av våre to dyktige og iherdige partnere, Arthur Musasizi og Hamid Kaiza. De har begge høyere utdannelse; Arthur har Master of Arts in Rural Development fra Makerere Universitet, mens Hamid er utdannet veterinær. De legger ned en enorm innsats for Chime, og har bygget et solid nettverk av unge kvinner og menn som etter hvert er godt rustet til å påta seg store oppgaver. 

Chime Uganda har sitt hovedsete i landsbyen Butiki, Jinja, som ligger ca. to timer kjøring øst for hovedstaden Kampala. Butiki er en svært fattig landsby, med spredt beboelse fordelt på et stort areal. Det var her Chime igangsatte et pilotprosjekt med griseavl for mer enn 10 år siden, som ble svært vellykket og dermed dannet grunnlaget for all senere virksomhet. I dag har Chime satt i gang grise-gründere i mer enn 130 landsbyer, og hittil har over 50 000 mennesker, direkte eller indirekte, nytt godt av griseprogrammet fra Chime.

I Butiki har Chime bygget en Helseklinikk på ca. 200 m2, som inneholder undersøkelsesrom, føderom, laboratorium, legekontor, sengerom, undervisnings-/kursrom og et lite apotek. I tillegg er Chime sitt hovedkontor lokalisert i dette bygget. Klinikken har i dag lege, jordmor og sykepleier. I tillegg til å hjelpe folk i hverdagen, gjennomføres vaksineprogram, samt kontroll og oppfølging av gravide. I gjennomsnitt redder vi hver måned over 30 mennesker, hovedsakelig barn og unge mødre, ved klinikken.

 

Chime Elementary Primary School i Butiki ble bygget av fem bachelorstudenter ved Høyskolen i Bergen. De tegnet, prosjekterte og samlet inn penger – og bygget altså selv skolen, som Chime kunne overta og drifte. Chime har senere bygget på skolen slik at den nå har syv klasserom, ett for hvert klassetrinn. Et klasserom for hvert trinn er et krav for å få godkjent en skole i Uganda. Skolen stod klar i 2015, og er i dag en god og velfungerende skole.

 

Opplysningsvirksomhet fra Chime-huset i Butiki 💡
Arthur og Hamid driver også utstrakt informasjonsarbeid rettet mot kvinner i Uganda, som for det meste er analfabeter. Foruten kurs i dyrehold og bygging av grisebinger driver de forebyggende opplysningsarbeid både blant kvinner og menn innenfor hygiene, hiv/aids-problematikk, kosthold, familieplanlegging, menneskerettigheter, antikorrupsjon og innføring i pengehushold. Vi har egne koordinatorer i alle våre landsbyer som deltar på kursene, og som bringer lærdommen videre til landsbyen sin. Vi drar også gjerne ut i de forskjellige landsbyene og holder kurs og informasjonsmøter der. Alle kvinnene våre må gjennom kursene før de får delta i griseprogrammet. 

 

 

Takknemlig hilsen fra
Chime
Mob. 920 39 618
Vipps 23183